VREDE KUN JE LEREN

vrijdag 22 september 2017

Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

TERUGBLIK

Vrede komt niet uit de lucht vallen, vrede tover je niet uit een hoge hoed. Vrede vergt aandacht, communicatie, training en inzet. Samen leven in vrede staat niet los van innerlijke vrede. Innerlijke vrede kun je leren. Vrede leren vertrekt vanuit stilte.

naar David van Reybrouck & Thomas d’Ansembourg (uit Vrede kun je leren, De Bezige Bij, 2016)

De Waerbeke Conferentie is jaarlijks een uitgelezen kans voor inspiratie, uitwisseling en ontmoeting. Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging slaan we een brug tussen overheid, organisaties, onderwijs- en vormingsinstellingen, bedrijven… en het ruime publiek.

PROGRAMMA

09:30  aanmelding & onthaal

10:00  opening – gastvrouw Sigrid Spruyt (voormalig journaliste)

Na 5 jaar werking presenteert Waerbeke het nieuwe cahier In beweging: een oogst van belangwekkende bijdragen over het actuele thema stilte, rust en ruimte vanuit verschillende persoonlijke en maatschappelijke perspectieven. Gesprek met Dirk Sturtewagen (coördinator Waerbeke).

10:20  muzikaal intermezzo – Steven Vrancken

10:30  panelgesprek ‘Vrede kun je leren’

Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? In hun gelijknamige boek vragen David Van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Zweverig? Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze methodieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Sigrid Spruyt hield een levendige dialoog met schrijver David Van Reybrouck over het opmerkelijk pleidooi in het boek Vrede kun je leren. Vervolgens namen ook Edel Maex, Els Van Beveren en Eric Lancksweerdt deel aan het gesprek. Deze bevlogen deskundigen in mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis gingen dieper in op het thema. Na afloop van de conferentie kreeg elke deelnemer een exemplaar van Vrede kun je leren mee naar huis.
Luister hier naar het interview met David Van Reybrouck
Luister hier naar het debat ‘Vrede kun je leren’

11:30  muzikaal intermezzo – Steven Vrancken

11:40  Peter De Graef vertelt (theatermaker, schrijver, acteur)

Peter De Graef heeft een voorliefde voor eeuwenoude geschriften vol wijsheden die niemand nog lijkt te kennen. In het theater zoekt hij naar een vorm om die kennis op een directe manier, zonder de omweg van het verhaal, over te brengen naar het publiek. Voor N!KS kreeg hij de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs. Klik hier voor recente opname voor Canvas
Beluister hier de bijdrage van Peter de Graef

12:00  lunch & netwerking

13:30  intermezzo – Steven Vrancken

13:45  voorbeeldpraktijk 1  •  We have the choice

Deelname aan Cirkels met inleiding door initiatiefneemster Kristin Verellen.
We have the choice is gegroeid uit een vrijwillig burgerinitiatief van Kristin Verellen – die haar levenspartner verloor in de aanslagen van Maalbeek op 22 maart 2016 – en een kring van vrienden. Deze groep van professionele begeleiders organiseert sinds de aanslagen momenten van zinvol samenzijn in Cirkel, in verschillende toepassingen. Zo willen ze mee bouwen aan een cultuur van inclusie en dialoog, trauma helen in mensen en gemeenschappen, machteloosheid ombuigen in kracht en mensen van hart tot hart verbinden. — meer info: www.wehavethechoice.com.

15:00  intermezzo – Steven Vrancken

15:15  voorbeeldpraktijk 2  •  Silence for Peace

Kennismaking met openbare vredesactie vanuit stilte. Een aantal deelnemers gaan in op de vraag hoe stilte en vrede zich tot elkaar verhouden. Hoe werkt compassie in een maatschappelijk polariserend klimaat? Onder leiding van journaliste Sigrid Spruyt gingen James Bampfield (initiatiefnemer Silence for Peace), Anniek Graviilakis (directeur Bond zonder Naam), Rachid Lamrabat (etnomarketeer), Wouter Torfs (ondernemer) en Kristin Verellen (Circles – We have the choice) hierover met elkaar in gesprek.
Vredesactie die innerlijke verstilling aanwezig stelt in de openbare ruimte. Burgers sturen een krachtig signaal de wereld in als een antwoord op tumult en hoog oplopend geweld: vrede begint in het hart van ieder mens, stilte brengt vrede in jezelf en in de wereld. tilte als voorwaarde voor reflectie en echte dialoog. Stilte is de taal die alle gemeenschappen, culturen en religies overstijgt. Elke minuut die je in stilte doorbrengt, draagt bij aan wereldvrede. Op vrijdag 22 september om 17u (na afloop van de Waerbeke Conferentie) vindt op de Groenplaats de tweede editie van dit vredesinitiatief plaats. — meer info: www.silenceforpeace.org   •  lees hier de recente blogtekst van Wouter Torfs en bekijk zijn oproep tot deelname

16:15  slotwoord conferentie

FACULTATIEF  –  na de conferentie werd iedereen uitgenodigd om een tijd deel te nemen aan de sit-in op de Groenplaats in Antwerpen. Een ruime delegatie van de conferentie vertrok te voet vanuit het Zuiderpershuis omstreeks 16u30. Meer info: www.silenceforpeace.org.

LOCATIE

locatie: Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

ingang: via Waalse Kaai (naast lokalen Creatief Schrijven vzw)

bereikbaarheid: klik hier (Zuiderpershuis) of hier (Creatief Schrijven)

routebeschrijving: klik hier

meer informatie? stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact met ons op: +32 (0)54 24 57 54 • info(a)waerbeke.be www.waerbeke.be

PARTNERS