T  E  R  U  G  B  L  I  K

vrijdag 22 november 2019

De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge (Geraardsbergen)

De jaarlijkse Waerbeke Conferentie is een uitgelezen kans om inspiratie op te doen, uit te wisselen en te ontmoeten. Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging sensibiliseert zij overheid, middenveld, bedrijven… en het ruime publiek.

‘Er schuilt wijsheid in de menigte’, schreef een Vlaamse krantencommentator onlangs. Waar zit de wijsheid van het volk? Hoe leren we die kennen?

Niet alleen elders in de wereld, ook in Vlaanderen neemt polarisering toe: mensen worden tegen elkaar opgezet, arm tegen rijk, jong tegen oud, wit tegen gekleurd. In de Denderstreek is deze tendens duidelijk herkenbaar. Op de Waerbeke Conferentie 2019 gingen we op zoek naar wat ons verbindt, ondanks een verschillende kijk op mens en samenleving.

De conferentie werd een ontdekkingsreis, vertrekkende vanuit het hart van een stiltegebied. Op deze trefdag beluisterden we hoe er tussen mensen met verschillende achtergronden opnieuw een dialoog kan ontstaan. Straffe sprekers zetten ons op weg. De filosofie van Waerbeke, van stilte, rust en ruimte vormde een leidraad.

Bij het onthaal, en de koffie of thee, kijk ik even rond naar de deelnemers die zich in de hal verzamelen. Ik zoek – zoals steeds –naar diversiteit, naar verschillen en gelijkenissen. Ik zie mannen en vrouwen, ik hoor tongvallen en accenten uit verschillende Vlaamse (en Nederlandse) streken, ik zie mensen van verschillende leeftijden. Wat deze mensen privé of professioneel bezighoudt weet ik niet, maar ik zie wel dat de meeste mensen dezelfde witte kleur hebben. Werken aan diversiteit, mensen bereiken die tot hiertoe de weg nog niet vonden naar Waerbeke en elkaar ontmoeten in de tussenruimte die stilte kan bieden, zal een belangrijk punt van aandacht zijn in de komende periode. — uit: Impressies vanaf de zijlijn
Reinhilde Pulinx

bestuurder, Waerbeke vzw

Het verhaal van de dag Impressies vanaf de zijlijn van Reinhilde Pulinx lees je hier.
Fotograaf Hans Stockmans verzorgde onderstaand beeldverslag.

PROGRAMMA

De powerpoint-presentaties die tijdens de conferentie werden getoond, kan u aanklikken in de introteksten bij de drie sprekers in het ochtend-en het middagprogramma.

09:30   aanmelding & onthaal

10:00   opening & opmaat — Fanny Matheusen (gastvrouw)

  Bij de start van de dag verbonden we ons met de streek, met het thema van de dag en met elkaar. We deden dit in wisselende interactievormen, met de kracht van de stilte en de natuur als hulpbronnen. In transitieprocessen in groepen en in de samenleving blijken deze van onschatbare waarde.
Fanny Matheusen is transitiepedagoge. Zij begeleidt mensen en groepen bij het durven werken met verschil. Ze leert je te luisteren naar de wijsheid van de minderheid. Fanny combineert praktijk en theorie op een eigen wijze. Ze zet je aan het denken met haar veelzijdige blik op wat er in de samenleving gebeurt en haar verbondenheid met mensen en anderszijn. Meer info: klik hier.

10:30   wat bepaalt mijn standpunten en hoe werkt dit? — Annick de Witt & Danny Saerens

  Wat wil vandaag gezien en gehoord worden? Welke wereldbeelden kleuren onze blik op de werkelijkheid en bepalen onze opvattingen? Hoe brengen we een vruchtbare dialoog op gang? In een creatieve sessie begeleidden Annick de Witt en Danny Saerens onze zoektocht.
Annick de Witt is auteur, onderzoeker, en proces-facilitator op het snijvlak van cultuurverandering, wereldbeelden, en duurzaamheid. Zij is tevens verbonden aan het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt zij aan een wereldbeelden-app als hulp bij veranderings- en leerprocessen. Dit experiment gaat in primeur op de Waerbeke Conferentie. Meer info: klik hier. Klik hier voor de presentatie van Annick de Witt. Danny Saerens bekleedde als business-strateeg en veranderingsmanager topfuncties in het bedrijfsleven (o.m. Sleepy, AMAB, Alsan). Zijn focus ligt op maatschappelijke evoluties en de toepassing ervan in organisaties. Hij woont in Asse (Vlaams-Brabant) en is goed vertrouwd met de recente maatschappelijke ontwikkelingen in Vlaanderen. Meer info: klik hier. Klik hier voor de presentatie van Danny Saerens.

12:30   lunch

Gezonde lunch met producten uit de Denderstreek. Tijdens en na was er volop ruimte om bij te praten en te netwerken.

14:00   uit liefde voor de streek: een voorstel — dr. Yves Dejaeghere

  Er ontwikkelden zich de jongste jaren diverse alternatieven op het vlak van burgerparticipatie en gemeenschappelijke besluitvorming. Yves Dejaeghere deed verslag van praktijken uit binnen-en buitenland en gaf een voorzet voor onze streken. Wat kunnen we hier uit leren? In een dynamische dialoogsessie verruimden we onze blik en verkenden we nieuwe horizonten.
Yves Dejaeghere doceert politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is tevens coördinator van G1000, een platform voor democratische vernieuwing binnen de Stichting voor Toekomstige Generaties. G1000 ontwikkelt, ondersteunt en promoot nieuwe vormen van overleg die de democratie versterken, van het lokale tot het internationale niveau. Meer info: klik hier. Klik hier voor de presentatie van Yves Dejaeghere.

16:30   slotwoord & drink

WAAR?

locatie: Vlaams Kennis- en Vormingscentrum De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge (Geraardsbergen)

meer informatie? stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact met ons op: +32 (0)54 24 57 54

www.waerbeke.be

PARTNERS

Waerbeke Conferentie 2019 kwam tot stand met medewerking van deze partners: Vlaamse Overheid – Departement Omgeving, Hummus – Art of Deep Democracy, G1000, Vormingplus Vlaamse Ardennen–Dender, Welzijnsschakels, Gemeente Galmaarden, Stad Geraardsbergen, Stad Ninove

 

De werking van Waerbeke als officieel erkende sociaal-culturele beweging wordt mogelijk gemaakt

door structurele steun van de Vlaamse overheid.