vrijdag 22 november 20–

De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge (Geraardsbergen)

De jaarlijkse Waerbeke Conferentie is een uitgelezen kans om inspiratie op te doen, uit te wisselen en te ontmoeten. Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging sensibiliseert zij overheid, middenveld, bedrijven… en het ruime publiek.

PROGRAMMA

09:30   aanmelding & onthaal

10:00   opening & opmaat — Fanny Matheusen (gastvrouw)

 

Bij de start van de dag verbinden we ons met de streek, met het thema van de dag en met elkaar. We doen dit in wisselende interactievormen, met de kracht van de stilte en de natuur als hulpbronnen. In transitieprocessen in groepen en in de samenleving blijken deze van onschatbare waarde.

Fanny Matheusen is transitiepedagoge. Zij begeleidt mensen en groepen bij het durven werken met verschil. Ze leert je te luisteren naar de wijsheid van de minderheid. Fanny combineert praktijk en theorie op een eigen wijze. Ze zet je aan het denken met haar veelzijdige blik op wat er in de samenleving gebeurt en haar verbondenheid met mensen en anderszijn. Meer info: klik hier.

10:30   wat bepaalt mijn standpunten en hoe werkt dit? — Annick de Witt & Danny Saerens

 

Wat wil vandaag gezien en gehoord worden? Welke wereldbeelden kleuren onze blik op de werkelijkheid en bepalen onze opvattingen? Hoe brengen we een vruchtbare dialoog op gang? In een creatieve sessie begeleiden Annick de Witt en Danny Saerens onze zoektocht.

Annick de Witt is auteur, onderzoeker, en proces-facilitator op het snijvlak van cultuurverandering, wereldbeelden, en duurzaamheid. Zij is tevens verbonden aan het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt zij aan een wereldbeelden-app als hulp bij veranderings- en leerprocessen. Dit experiment gaat in primeur op de Waerbeke Conferentie. Meer info: klik hier.

Danny Saerens bekleedde als business-strateeg en veranderingsmanager topfuncties in het bedrijfsleven (o.m. Sleepy, AMAB, Alsan). Zijn focus ligt op maatschappelijke evoluties en de toepassing ervan in organisaties. Hij woont in Asse (Vlaams-Brabant) en is goed vertrouwd met de recente maatschappelijke ontwikkelingen in Vlaanderen. Meer info: klik hier.

12:30   lunch

Gezonde lunch met producten uit de Denderstreek. Tijdens en na was er volop ruimte om bij te praten en te netwerken.

14:00   uit liefde voor de streek: een voorstel — dr. Yves Dejaeghere

 

Er ontwikkelden zich de jongste jaren diverse alternatieven op het vlak van burgerparticipatie en gemeenschappelijke besluitvorming. Yves Dejaeghere doet verslag van praktijken uit binnen-en buitenland en geeft een voorzet voor onze streken. Wat kunnen we hier uit leren? In een dynamische dialoogsessie verruimen we onze blik en verkennen we nieuwe horizonten.

Yves Dejaeghere doceert politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is tevens coördinator van G1000, een platform voor democratische vernieuwing binnen de Stichting voor Toekomstige Generaties. G1000 ontwikkelt, ondersteunt en promoot nieuwe vormen van overleg die de democratie versterken, van het lokale tot het internationale niveau. Meer info: klik hier.

16:30   slotwoord & drink

WAAR?

locatie: Vlaams Kennis- en Vormingscentrum De Helix,
Hoogvorst 2, Grimminge (Geraardsbergen)

bereikbaarheid: klik hier

shuttle vanaf station? wens je vervoer vanaf het station van Geraardsbergen naar De Helix en terug geef dan via e-mail je naam op

meer informatie? stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact met ons op: +32 (0)54 24 57 54

www.waerbeke.be

PARTNERS

Waerbeke Conferentie 2019 komt tot stand met medewerking van deze partners: Vlaamse Overheid – Departement Omgeving, Hummus – Art of Deep Democracy, G1000, Vormingplus Vlaamse Ardennen–Dender, Welzijnsschakels, Gemeente Galmaarden, Stad Geraardsbergen, Stad Ninove

 

De werking van Waerbeke als officieel erkende sociaal-culturele beweging wordt mogelijk gemaakt

door structurele steun van de Vlaamse overheid.